Élni nehéz

Ha nagy csapás, lelki fájdalom ér, mindenekelőtt gondolj arra, hogy ez természetes, mert ember vagy. Mit is képzeltél? Ember vagy, tehát kedveseid meghalnak, barátaid elhagynak, s minden, amit gyűjtöttél és szerettél, elrepül, mint a por a szélviharban. Ez nem csodálatos, hanem a természet rendje szerint való, ez az egyszerű és természetes. Inkább az a csodálnivaló, hogy nem érnek mindennap nagy csapások. Ember vagy, tehát szenvedned kell; s szenvedésed nem tart örökké, mert ember vagy. Márai Sándor

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

2009.06.12. 14:36 NicK

Cowboy Bebop

 

 
2071-ben, az emberiség elhagyta a katasztrófa sújtotta Földet, és benépesítette a naprendszert. A bolygóközi társadalomban elharapódzó óriási bűnözéssel szemben az Intergalaktikus Rendőrség már kevésnek bizonyul, ezért, a régi vadnyugathoz hasonlóan, vérdíjért dolgozó fejvadászok erednek a gonosztevők nyomába. Hőseink is ilyen fejvadászok: Spike, a végtelenül laza pisztolyhős, Jet a keményfejű, kiugrott zsaru, Faye Valentine, a csinos, szeszélyes, szélhámoslány, Ed, a 13 éves, üdítően kaotikus hacker, valamint a szuperinteligens kutya: Ein. Ők öten bolygóról-bolygóra repülnek a „nagy fogás” reményében, miközben a galaxis legfurább figuráival akadnak össze, és lassacskán fény derül múltjuk sötétebb titkaira is…              Xpress.hu
 
Aszta kurva!!!!
Ez volt az első mondat, amit ki tudtam préselni magamból miután befejeztem az anime sorozat mind a 26 részét. Remekül felépített történet, hihetetlenül kiforrott jellemek. És őrületesen eltalált zene. Jaj és persze humor kellő képen keverve a sorozat drámaiságával.
Az első rész magával ragad és el sem enged egészen az utolsó rész, legutolsó másodpercéig. Az elmúlt napjaim fénypontja volt mikor este az egész család kint nézte a tv-t vagy olvasott én meg a szobámba, leoltott lámpánál, lehúzott redőnynél, teljes figyelmemet a monitorra szegezve elindítottam a dvd-t.
Most biztosan sokan elhúzzák a szájukat, hogy csak egy mese, ráadásul japán is. De elárulok egy titkot: a hollywoodi álom gyárosok szégyenkezés nélkül vehetnének külön leckéket Watanabe úrtól (sorozat rendezője) a film/sorozat alkotás terén, Filmkészítés mesteri fokon nevezetű óra keretein belül.
Ugyanis az anime nem mutat semmi újat. De régi kliséket nagyon jól csinálja! Elszúrt emberi életek, és egy kutyáé is. Mindegyikőjük a saját múltján rágódik, próbál a meghozott döntéseivel élni és ennyi. Spike az elvesztett nője után kesereg, Jet is átérezz valami hasonlót, de ő a barátnője mellett karját is elvesztette. Faye esetében nem így vagy, ő egyáltalán nem emlékszik a múltjára. Épp ezért az ő sorsa még tragikusabb. Ed, ő Ed, nagyon kaotikus, nagyon eszement. Ein pedig egy szuper intelligens kutya, aki még a japán sakkban is otthon van, bár ez csak az egész estés moziból derül ki.
Az egész sorozatot, mint ahogy azt a címe is mutatja, átlengi egyfajta westernes hangulat. Sok pisztolypárbaj, az egymás után szívott cigi töménytelen mennyisége és a foghegyről odavetett mondatok. Ha Spikeot összeeresztenénk, a nagy klasszikusok közül mondjuk Clinttel vagy Jonn Waynnel hát ott valószínűleg kő kövön nem maradna.    
És ami igazán ütőssé teszi a sorozatot, és az én személyes kedvencem az a hihetetlenül, fantasztikusan, utánozhatatlanul, mesteri fokon és mindent elsöprően jól megkomponált zenék. Áááá… Jazz, blues, trombita, szaxofon, szájharmonika szólamok.
Hol bluesra lőnek szét egy egész épületet, hol szaxofon kíséretében vívnak űrcsatákat. Zseniális.
A fent elmondottakhoz még hozzá tartozik, hogy történetileg a részek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Az ötödik részben sokat megtudunk Spike múltjáról, de aztán hosszú részekig semmi ezen a történeti szálon. Vagy az egyik drámai rész után jön egy fergeteges humorú epizód.   
A sorozat „csupán” 26 részes. Nem mintha nem lett volna kereslet több részre, de eredetileg is így volt tervezve. És ami azt illeti így ütött a legnagyobbat is. Spike utolsó nagy jelenete, a nagy csata is szuperül meg van komponálva, természetesen zeneileg is.
Érdekes, hogy mély mondanivalója kicsit megegyezik a D, a vámpírvadász mondanivalójával. Csak egy igen picit, nagy vonalakban. D egyes szereplői, és CB alakjai is egy jobb világban reménykednek, mint amiben élnek. A vámpíros film szerelmespárja űrhajóval akar menekülni a saját világából, míg Spike megpróbál felébredni az álomból.  
Még oldalakat tudnék írni a CB-ről, de helyette inkább megnézem még egyszer. És ajánlom mindenkinek, hogy kövesse a példámat. Jó szórakozást!
 
VISZLÁT ŰRCOWBOY!  

 

 

 

 

 

 

 

 

A zenei aláfestés: 

https://www.youtube.com/watch?v=RkeXHsO6KKI&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=diqizdroZGs&feature=related

Az egyik legszebb:

https://www.youtube.com/watch?v=diqizdroZGs&feature=related

Ez pedig a legjobb szám, sajnos a videó spoileres, nagyon!

https://www.youtube.com/watch?v=5BQs9onayvU

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://denehamegeri.blog.hu/api/trackback/id/tr71181042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása