Élni nehéz

Ha nagy csapás, lelki fájdalom ér, mindenekelőtt gondolj arra, hogy ez természetes, mert ember vagy. Mit is képzeltél? Ember vagy, tehát kedveseid meghalnak, barátaid elhagynak, s minden, amit gyűjtöttél és szerettél, elrepül, mint a por a szélviharban. Ez nem csodálatos, hanem a természet rendje szerint való, ez az egyszerű és természetes. Inkább az a csodálnivaló, hogy nem érnek mindennap nagy csapások. Ember vagy, tehát szenvedned kell; s szenvedésed nem tart örökké, mert ember vagy. Márai Sándor

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

július 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

2009.02.12. 19:41 NicK

Sosemvolt éjszaka

 

— Aztán egyszer mégis vissza kell jönni, és eloltani a villanyt… és akkor rám hullik a sötétség, mint egy kloroformos vattacsomó, és akkor megint villanyt gyújtok, és bámulok, és bámulok…
Úgy látszik, részeg vagyok, gondolta Ravic. Gyorsabban sikerült, mint máskor. Vagy a félhomály teszi? Vagy a kettő együtt?  Hova lett az a jelentéktelen, fakó nő? Ez itt egészen más. A szeme. Az arca. Engem néz. Az árnyékok okozzák bizonyosan. Csendes tűz ég a homlokom mögött, annak a fénye világítja meg őt is. A részegség első szikrái.
Nem figyelt arra, amit Joan Madou mondott. Erről mindent tudott, és nem akart többé tudni róla. A Magány, az élet örökösen visszatérő refrénje. Nem rosszabb és nem jobb, csak több szót vesztegetnek rá. Mindenki magányos, és senki sem egészen az. Váratlanul megszólalt egy hegedű, mint egyszer régen alkonyatkor. Egy kert is volt valahol, Budapesten, valamelyik magaslaton. Gesztenyefák nehéz illatát hozta a szél. Egy szempár világit az alkonyatban, és az álmok, mint bagolyfiókák, ott gunnyasztanak máris a válladon. Sosemvolt éjszaka. Az óra, amely minden nőt megszépít. Az est nagy, barna pillangószárnyai.

 

Erich Maria Remarque: A Diadaliv árnyékában

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://denehamegeri.blog.hu/api/trackback/id/tr78939682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása